Cicle de tallers sobre diversitat de gènere i sexo-afectiva i per a la prevenció de les violències masclistes a Ksameu i Atrapasomnis

Durant els mesos de febrer, març, abril i maig del 2021, dinamitzem un cicle de tallers sobre diversitat de gènere i sexo-afectiva i per a la prevenció de les violències masclistes a Ksameu i Atrapasomnis, de la Fundació Privada Escola Sant Vicenç de Paül de Figueres.

Amb els grups de 3r i 6è de primària es treballen la identificació dels estereotips i els rols de gènere, afavorint la revalorització d’allò associat històrica i socialment a la feminitat i donant espai a cada infant perquè pugui ser i expressar-se de forma lliure i segura. En un segon terme, s’aborda la diversitat sexual i l’orientació del desig aportant la mirada de la normalització de totes les formes d’estimar i, en conseqüència, de totes les formes i models de família. 

Als grups de 1r i 2n d’ESO es treballa el sistema sexe-gènere, transcendint la lògica del binarisme, exposant i diferenciant els conceptes de sexe biològic, identitat de gènere, expressió de gènere i l’orientació sexual o del desig. Les sessions estan enfocades a obrir la mirada dels i les joves i guanyar coneixement sobre la diversitat sexo-afectiva i de gènere. 

Als grups de 4 d’ESO, Cicle Formatiu de Grau Mitjà i Batxillerat es treballen els models i mites de la masculinitat i la feminitat hegemòniques, els estereotips de gènere i la reproducció de les violències masclistes, abordant també un model de masculinitat positiva i conscient. Les sessions estan enfocades a visibilitzar l’opressió que generen aquests models i a identificar les violències que perpetuen.