Coeducació

La coeducació és l’acció educadora que, a través d’una mirada transformadora, inclou la perspectiva feminista i de gènere de forma transversal, per promoure un canvi social a través del qüestionament i deconstrucció dels rols patriarcals, els estereotips i els mandats de gènere. L’escola i els espais educatius actuen com a mecanisme de reproducció social, econòmica i cultural, i formen part d’un entramat social i d’un model imperant que és androcèntric, etnocèntric, heterocèntric i patriarcal. Si no es qüestionen el model i les pautes de reproducció, s’estan transmetent i potenciant les desigualtats i opressions també des de l’educació. Aquesta transferència inconscient és el que s’ha anomenat currículum ocult i té a veure amb la transmissió de les creences i significats sobre com han de ser i com s’han de comportar els homes i les dones. El currículum ocult marca la socialització desigual de nens i nenes.

Així doncs, la coeducació no és sinònim d’educació mitxa, sinó que és un enfocament que busca l’equitat en les relacions, els continguts, el llenguatge, els jocs, els mètodes i l’organització dels espais educatius. Obre pas a la llibertat de poder explorar totes les possibilitats de ser i viure més enllà de les expectatives associades al gènere normatiu i al que tradicionalment s’ha atribuït a la masculinitat i la feminitat i, per tant, promou el desenvolupament integral d’infants i joves. Amb la pràctica coeducadora i l’actitud d’obertura i reconeixement de la diversitat trenquem amb els estereotips, rols de gènere i a la vegada posem en valor allò que històricament s’ha considerat femení i als sabers de les dones que han estat devaluats o menystinguts.

A Medusa treballem per fomentar la coeducació transversal en entorns educatius, per desenvolupar la presa de consciència dels professionals de l’educació i per facilitar que infants i joves puguin créixer i desenvolupar-se amb llibertat i seguretat.

logo amb fons

Contacte

Correu: info@medusa.cat

Telèfon: 673563757

Adreça: La Cate. Ronda Rector Arolas, 4

Figueres (Girona)