
Curs "Introduïm la perspectiva feminista a la nostra entitat"
Descripció del curs
El curs “Introduïm la perspectiva feminista a la nostra entitat” consisteix, en cinc sessions formatives per incorporar la perspectiva feminista i l’ètica de la cura en les organitzacions i entitats. Cada sessió oferirà eines i estratègies pràctiques per fomentar dinàmiques de treball respectuoses amb el grup, abordar les violències i desigualtats que es posen de manifest en el treball col·lectiu i introduir l’ètica de la cura en el dia a dia de les entitats i organitzacions.
Participants
El curs està destinat a persones que formin part de col·lectius, associacions, organitzacions i altres entitats del teixit social, cultural i polític de Castelló d’Empúries i de l’Alt Empordà. Es podran inscriure al curs un màxim de dues persones per a cada entitat. En cas que hi hagi places disponibles, es podran apuntar més de dues persones.
La inscripció al curs és gratuïta. Es fa a través del formulari adjunt en aquesta pàgina fins a l’1 de febrer del 2022.
Sessions i calendari del curs
- Dijous, 10 de febrer del 2022: De què parlem quan parlem de perspectiva feminista? Repensant l’organització i valors dominants en les entitats i organitzacions. Què volem dir quan parlem de perspectiva feminista? Quina ha de ser l’actitud feminista i com la podem cultivar a les nostres entitats? Quins són els valors dominants de les nostres entitats? Presentarem un marc teòric que ens permeti llegir i entendre el sistema patriarcal i veurem com els valors androcèntrics,hegemònics i productivistes impregnen les organitzacions.
- Dijous, 17 de febrer del 2022: Desigualtats, violències i privilegis dins del grup. Les desigualtats estructurals estan presents al món i també a les organitzacions. Per poder-les treballar primer s’han de poder identificar, tenint en compte la interseccionalitat de l’opressió i les dinàmiques de poder i privilegis. Abordarem les violències masclistes des d’una perspectiva política i estructural, apuntant eines clau per a les entitats i grups que treballen col·lectivament.
- Dijous, 3 de març del 2022: Les cures. Atenent la vulnerabilitat. Com estan les persones dins el grup? Com se senten? Com ens relacionem entre nosaltres? Com ens sentim en relació amb la participació a la nostra entitat o organització? Les cures conviden a posar el focus en les persones i en el seu benestar. Presentarem idees pràctiques per introduir l’ètica de la cura en la quotidianitat de les entitats i grups.
- Dijous, 17 de març del 2022: L’Abordatge dels conflictes. Repte i oportunitat. Els conflictes són inherents a les relacions humanes, però sovint no sabem com gestionar-los en el si de les entitats. Parlarem dels conflictes habituals dels grups relacionats amb la diversitat en relació amb la visió del projecte o de les tensions relacionades amb l’organització interna, els lideratges i les dinàmiques de poder. Aprendrem alguns elements clau per abordar-los i fer-los útils pel creixement del grup.
- Dijous, 31 de març del 2022: Reflexions i aprenentatges col·lectius. El coneixement col·lectiu i compartit és imprescindible per transformar els nostres espais. Posarem en comú les principals dificultats, reptes i resistències de les entitats i compartirem experiències que facilitin la integració de l’aprenentatge.
Horari i espai de les sessions
Aquesta activitat és possible gràcies a l’adjudicació de l’ajut de la campanya “Diners al carrer” de la CUP de Castelló d’Empúries de l’any 2021.
